Studeren in het Engels… waarom zou je het doen? Wat is het niveau? En wat zijn de voor- en nadelen? Veel vragen, dus wij gingen op zoek naar antwoorden. Emma Acke zit momenteel in het derde jaar van de Engelstalige bachelor Social Economic Sciences aan de Universiteit Antwerpen en vertelt over haar ervaringen.
"Ik heb lang geen idee gehad wat ik wou doen. Mijn interesses lagen wat overal en nergens, waardoor het heel moeilijk was om een richting te vinden die ook zo veelzijdig was. Een van die interesses was economie, maar ik wist dat ik me niet alleen op bedrijven wilde focussen dus ik bleef verder zoeken. Na eindeloos zoeken op de studiekiezer van de Universiteit Antwerpen kwam ik uiteindelijk de richting sociaal-economische wetenschappen (SEW) tegen. Inhoudelijk was dit een goede match, maar toen ik de Engelstalige variant Social Economic Sciences (SES) ontdekte vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Ik heb nog even getwijfeld maar uiteindelijk heb ik vol overtuiging voor SES gekozen."
"SEW op zich is een richting die heel wat verschillende perspectieven biedt door het interdisciplinaire aspect. De Engelstalige opleiding SES leek mij daar nog een extra laag aan toe te voegen. Omdat zowel veel medestudenten als proffen uit het buitenland komen, krijg je nog meer perspectieven en inzichten mee die je anders niet gehad zou hebben. Daarnaast gaat het in SES ook meer over de Europese Unie en het internationale. Dat leek mij een goede springplank om in de toekomst in het buitenland of voor een internationale instantie te kunnen gaan werken."
"Het niveau van Engels ligt wel hoog aangezien je academische papers moet kunnen lezen en schrijven in het Engels. Er wordt natuurlijk niet verwacht dat je dit al perfect kan vanaf het begin. De kennis die je hebt op het einde van het middelbaar is op zich goed genoeg om te starten. Net als binnen een Nederlandstalige richting is het in SES namelijk een leerproces doorheen je opleiding om gaandeweg beter academisch te schrijven en om academische teksten steeds vlotter te begrijpen. Er zijn ook een aantal vakken die je in dit proces begeleiden dus met de juiste mindset is echt wel haalbaar."
Omdat zowel veel medestudenten als proffen uit het buitenland komen, krijg je nog meer perspectieven en inzichten mee die je anders niet gehad zou hebben.
"Het grootste deel van de studenten binnen de opleiding komt uit het buitenland, maar we zijn wel nog steeds met een hele groep Vlaamse studenten. Het is dus eigenlijk wel een leuke mix."
"Dankzij SES heb ik een hele diverse vriendengroep met mensen uit Nederland, Singapore, Italië, Zuid-Afrika,… Via hen heb ik ook al veel bijgeleerd over andere culturen en door onderling veel in het Engels te praten heb ik de taal nog beter onder de knie gekregen. Een vriendin uit Italië is nu ook Nederlands aan het leren, waar ik haar dan ook mee kan helpen. Het internationale netwerk dat je kan opbouwen dankzij deze richting is echt wel een van de grootste voordelen vind ik."
"Het beste vind ik toch wel de vrijheid die je krijgt in het tweede en derde jaar. Er is een enorme keuzemogelijkheid aan vakken waardoor iedereen iets kan vinden wat hen echt interesseert. Wanneer ik mijn vakken nu vergelijk met die van mijn vrienden zijn die dan ook heel verschillend. Mijn eigen favoriete vak is European Public Policy, iets dat veel van mijn vrienden totaal niet aansprak maar wel een perfecte mix van mijn interesses is."
"Het grootste struikelblok voor mij is statistiek. Het is iets dat mij niet volledig ligt en dat is soms wel vervelend aangezien het wel in minstens één vak per jaar terugkomt. Dit is natuurlijk wel het geval bij bijna alle academische opleidingen dus het hoort er gewoon bij zeker?"
"Als ik op dit moment zou moeten kiezen dan zou ik graag een beleidsfunctie uitvoeren, of misschien wel iets binnen de EU als ik hoog probeer te grijpen. Ik verander om de paar maanden nog wel van mening hierover dus niks is zeker. Gelukkig biedt het diploma SES veel opties, en daar ben ik dus nog altijd heel blij mee."