Sommige dagen zijn specialer dan je frikandel met vers gesneden uitjes. Je eerste dag in het hoger onderwijs, bijvoorbeeld! Michelle Coenen van de Universiteit Antwerpen, neemt alle stress weg en vertelt je waaraan je je mag verwachten.
Ieder jaar trekken in Vlaanderen tienduizenden jongeren voor het eerst naar een universiteit of hogeschool. Dat kan best spannend zijn, want er verandert heel wat in vergelijking met hoe je vroeger les kreeg.
Om die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen, organiseren verschillende universiteiten en hogescholen in de dagen voor de officiƫle start van het academiejaar al momenten waarop nieuwe studenten elkaar kunnen ontmoeten. Aan de Universiteit Antwerpen zijn de zogenaamde Verkenningsdagen zelfs een volledige driedaagse, zegt Michelle Coenen. 'Je krijgt info over wat je binnen je opleiding te wachten staat en speelt, leeft en eet samen met anderen voor wie het ook allemaal nieuw is. Het is de ideale manier om vrienden te maken!'
De eerste dag van het academiejaar is vaak geen lesdag, maar een onthaaldag. Je maakt bijvoorbeeld kennis met de decaan of onderwijscommissievoorzitter van je richting en per faculteit of opleiding zijn er activiteiten gepland. 'In ons geval zijn dat bijvoorbeeld wandelingen door de stad, een meet-en-greet of een infomoment voor de nieuwe studenten', zegt Michelle. 'In Antwerpen is er die namiddag altijd Students on Stage, een festival voor en door studenten.'
Op de verkenningsdagen krijg je info over wat je binnen je opleiding te wachten staat en speelt, leeft en eet samen met anderen voor wie het ook allemaal nieuw is. Het is de ideale manier om vrienden te maken!
De dinsdag van die week begint het Ć©cht: je eerste les. Welke prof die eer krijgt ontdek je in je lessenrooster. 'Wanneer je je inschrijft aan de Universiteit Antwerpen krijg je een account op het online studentenportaal. Voor de eerste lessen beginnen ontdek je daar je lessenrooster', zegt Michelle.
In dat rooster zie je niet alleen wanneer je welke les hebt, maar ook waar. 'Het gebeurt dat je tussen twee lessen van gebouw moet veranderen. Vaak doet de hele groep studenten deze verhuis en moet je maar volgen. Heb je bijvoorbeeld een (werk)college in kleinere groepen, of volg je een keuzevak, dan moet je dit zelf in de gaten houden. Je bent meestal op vijf minuten van het ene naar het andere gebouw. Toch kijk je op voorhand best even naar het campus- of stadsplan. Campussen zijn vaak labyrinten, maar binnen het gebouw wijst het zichzelf uit.'
De les begint, net als in het middelbaar, uiteraard stipt. Zorg dus dat je een beetje op voorhand in de aula bent, zodat je een goede plek kan kiezen. Zeker in de lessen die je in je eerste jaar volgt kunnen die zeer groot zijn, waardoor je moet ontdekken welke plaatsen je het beste liggen. Er is altijd plaats genoeg, maar het is storend als je te laat komt. In het middelbaar kreeg je misschien nog een vaste plaats, maar dit is op enkele uitzonderingen na nu voorgoed verleden tijd.
In de eerste les(sen) krijg je veel uitleg over de leerstof die je het komende jaar zal zien. Daarnaast wordt in de eerste les vaak stilgestaan bij de manier waarop men, zowel tijdens de examens als doorheen het jaar, bepaalde zaken gaat beoordelen, hoe de lessenreeks verloopt, welke grote taken je moet maken, waar je het handboek kan kopen, wanneer de handouts op het studentenportaal zullen verschijnen... Het is dan ook belangrijk dat je deze lessen niet skipt!
Je hoeft zeker geen stress te hebben of al gaan blokken op voorhand, want voorkennis die je niet in het secundair zag wordt niet verwacht. Als je in de eerste weken merkt dat je niet goed kan volgen, trek dan meteen aan de alarmbel. Zeker in je eerste jaar kan je op heel wat begeleiding rekenen, om bijvoorbeeld leerstof te verwerken, met faalangst om te gaan of een goede studiemethode te vinden. Je moet wel zelf de stap naar de juiste dienst of persoon zetten. Zij stellen zich in je eerste weken aan de universiteit zeker aan jou voor.
Rest dan nog enkel je boekentas. Neem de eerste les best een laptop Ć©n notitieblok mee, zodat je zelf kan ontdekken hoe je het beste notities neemt. En je lunch? Daarvoor kan je onder andere terecht in de studentenrestaurants op elke campus, waar je met een studentenkaart goedkoop kan eten.