Een studierichting kiezen is één ding, uitzoeken op welke universiteit of hogeschool je ze volgt is een ander paar mouwen. Bij het vergelijken van verschillende onderwijsinstellingen check je best deze zaken.
Je weet ongetwijfeld welke universiteiten en hogescholen er bij jou in de buurt liggen - of kent op z’n minst de cafés en hotspots in de buurt van de campus. Toch is het belangrijk dat je niet meteen afgaat op de plekken die je kent. Ga eerst na welke studie je wil doen, en praat met alumni of docenten en volg infosessies. Zo ontdek je inhoudelijke klemtonen. Denk maar aan het vakkenpakket, afstudeerrichtingen en specialisaties, stages, hoe men les geeft of examens afneemt…
De locatie hangt vaak ook vast aan het sociale: volg je je maten of blijf je graag dicht bij je ouders? Misschien vind je het wel spannend om een volledig nieuw leven op te starten aan de andere kant van het land! Dit overzicht kan helpen om na te gaan waar je verder kan studeren.
De gustibus et coloribus non est disputandum. Of, zoals Google Translate zou zeggen: over smaken en kleuren valt niet te twisten. Misschien vind jij het chill om elke avond zelf te koken, terwijl je beste vriend vooral in het studentenrestaurant te vinden is. Hetzelfde geldt voor andere faciliteiten die een universiteit of hogeschool uniek maken: studieplekken en -landschappen, sportfaciliteiten, bibliotheken, studentenverenigingen, het culturele aanbod... Snuif die lokale sfeer dus zeker eens op tijdens een info- of openlesdag!
Is het voor jou belangrijk dat je goed wordt opgevolgd? Alle onderwijsinstellingen hebben adviseurs en diensten om studenten bij te staan tijdens hun studie. Dat kan gaan van studiecoaching tot psychologische ondersteuning tot hulp bij financiële problemen. Door te kijken naar het aantal docenten per student, de zogenaamde student-docent-ratio, weet je hoe groot de groepen zijn waarin je les krijgt. Hoe hoger deze waarde, hoe persoonlijker de begeleiding zal zijn.
In gesprekken met alumni kun je peilen hoe zij de manier van lesgeven, evalueren en studiebegeleiding hebben ervaren. Belangrijk om weten is dat dit afhankelijk is van de opleiding die je wil volgen. Nagaan welke opleiding het beste bij jou past ontdek je onder andere via Onderwijskiezer.