Leerkracht: één van de meest iconic beroepen in society. Je geeft niet alleen jouw kennis door aan de generatie van morgen, maar leert hen ook om kritisch te denken, samen te werken en hun full potential te ontwikkelen. Maar hoe word je eigenlijk leerkracht, en welke verschillende lerarenopleidingen zijn er? In dit item leiden alle wegen niet naar Rome, maar wél naar het leraarschap!
hogeschool
bachelordiploma met pedagogisch bekwaamheidsbewijs
3 jaar (180 SP)
Groen licht gekregen voor alle opleidingsonderdelen? Proficiat, je bent aangekomen op je eindbestemming!
Met je diploma kun je aan de slag gaan als leraar in de 1ste graad van de middelbare school, de 2de graad aso, tso, kso en/of derde graad bso, afhankelijk van je vakgebieden.
universiteit
masterdiploma met pedagogisch bekwaamheidsbewijs
1 à 2 jaar (120 SP)
Geslaagd voor alle opleidingsonderdelen? Gefeliciteerd, je bent gearriveerd op je eindbestemming!
Met de educatieve master op zak kun je aan de slag gaan als leraar in de 2de en 3de graad van de middelbare school, werken in de ruimere educatieve sector (bv. in opleidingscentra van bedrijven) of een job vinden binnen jouw vakgebied.
universiteit
masterdiploma met pedagogisch bekwaamheidsbewijs
1 jaar (60 SP)
Alle opleidingsdelen succesvol afgerond? Je mag officieel over de finishlijn rijden en je diploma in ontvangst nemen!
Je kunt nu lesgeven in de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs, het hoger onderwijs en zelfs het volwassenenonderwijs. Welke vakken je mag geven in het middelbaar hangt voornamelijk af van de vakdidactiek(en) die je hebt gevolgd.