Bijna afgestudeerd van de schoolbanken en nieuwsgierig hoe het is om aan de andere kant van het klaslokaal te staan? Dan kies je best voor een opleiding tot leerkracht. Maar met welke diploma’s kan je allemaal leerkracht worden? Maxine Welters (22) studeert leerkracht lager onderwijs aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en vertelt over haar ervaring.
"Ik wou vroeger altijd al graag juf worden. Ik ging zelf heel graag naar school in de lagere school en speelde ook graag ‘juf’ als kind. Daarnaast was ik ook chiroleidster. Daar merkte ik al snel dat met kinderen werken echt wel iets voor mij was. Ik heb nog een beetje getwijfeld omdat ik een vrij verlegen persoon ben en eigenlijk niet graag voor een groep spreek, maar ik koos uiteindelijk toch voor de opleiding en merkte al snel dat voor kinderen spreken helemaal anders is en dat ik dat wel graag doe."
"Bij de lerarenopleiding weet je meteen wat je later als beroep zal uitoefenen. Omdat mijn interesseveld eigenlijk heel groot was, heb ik een tijdje getwijfeld of ik meteen voor zoiets specifieks wilde kiezen. Ik ben naar verschillende opendeurdagen, openlesdagen en infomomenten gegaan en die hebben me wel geholpen om mijn keuze te maken. Ook een gesprek met studenten zou ik enorm aanraden."
"Ik was er eigenlijk in het vijfde middelbaar al uit dat ik hogeschool wou doen en geen universiteit. Mijn oudere broer deed al enkele jaren universiteit en toen ik zag hoe groot de hoeveelheden waren die hij moest studeren, wist ik dat dit voor mij heel moeilijk zou worden. Als er echt een opleiding was die me enorm aansprak zou ik het eventueel wel geprobeerd hebben maar dit was bij mij niet het geval."
"Theorie en praktijk wisselen elkaar goed af. Er zijn verschillende praktische vakken waarin je zelf aan de slag gaat, er zijn projectweken, én je hebt al vanaf het eerste jaar stageperiodes. Doordat je al in het eerste jaar begint met stages merk je ook al heel snel of de opleiding je ligt of niet, waardoor je nog op tijd kan heroriënteren als dat nodig zou zijn."
"Bij enkele vakken heb je les in een grote aula met bijna iedereen van je jaar. Andere vakken zijn dan weer in kleine groepen, zeker de praktijkvakken. Hierdoor leer je je medestudenten vanzelf snel kennen. Ik had een heel nauwe band met enkele studiegenoten die ik ook nu nog regelmatig zie, ook nu er al een paar zijn beginnen werken. De docenten zijn ook heel bereikbaar en je kan ze meestal gewoon aanspreken na de les. Tijdens je stage krijg je bovendien een begeleider van de hogeschool toegewezen waarbij je terecht kan voor alles wat er goed of minder goed loopt tijdens de stage. Dat vond ik ook wel echt handig."
"Doordat je al in het eerste jaar begint met stages merk je ook al heel snel of de opleiding je ligt of niet."
"Aan de hogeschool doe je volgens mij veel meer praktijkervaring op dan aan de universiteit. Je staat meer uren in je toekomstig werkveld door alle stages en bekijkt veel meer zaken in detail. Ook zijn de hoeveelheden leerstof die je voor een examen moet verwerken kleiner, onder andere door het periodesysteem, soms ook modulesysteem genoemd."
"Je hebt periodevakken, semestervakken en jaarvakken. Hiervoor word je in je eerste en tweede jaar per periode geëvalueerd. Dat wil dus zeggen dat je een examen hebt na de herfstvakantie, na de kerstvakantie, voor de paasvakantie en voor de zomervakantie. De examens kunnen zowel mondeling als schriftelijk zijn. Ook de tussentijdse projectweken worden beoordeeld, meestal via een presentatie of taak. Daarnaast is er natuurlijk je stage. Die loopt het hele jaar door en je krijgt wel tussentijdse feedback maar je eindevaluatie is altijd pas in juni. In het derde jaar heb je minder examens en ligt de focus vooral op je stage, die dan ook langer is, en je bachelorproef."
"De hoeveelheid vrije tijd die je hebt, hangt heel sterk af van het moment in het jaar. Tijdens een gewone lesweek spendeer je buiten de lessen nog wel enkele uren aan school, maar is er zeker ook tijd voor rust en vrije tijd. Dit hangt ook heel erg van jezelf en je studiemethode af. Tijdens de projectweken is het wel wat drukker en heb je vaak een hele dag les. Je bent er dan wel na die ene week meteen vanaf, waardoor het weekend rustiger is."
"De examenperiode is ook wel een drukke periode waarin je veel moet studeren, maar het pittigste vond ik waarschijnlijk de stageperiodes omdat daar naast het lesgeven ook nog veel voorbereiding en extra werk bij komt kijken. Gelukkig zijn dit afgebakende periodes, waardoor het wel haalbaar is. En het is super leerzaam natuurlijk."
"De sfeer onder de studenten vind ik echt heel leuk. Je maakt super gemakkelijk vrienden en iedereen is sociaal en behulpzaam, ook de docenten."
"De sfeer onder de studenten vind ik echt heel leuk. Je maakt super gemakkelijk vrienden en iedereen is sociaal en behulpzaam. Er zijn ook veel docenten die open staan voor een gesprek wanneer je vastloopt. Daarnaast denk ik de stages. Die zijn misschien wel pittig maar ze geven ook heel veel voldoening. Wanneer je op een goede stageschool terechtkomt, zijn de leerkrachten heel open en behulpzaam en word je echt betrokken bij het team, wat super fijn is. Je krijgt ook veel liefde terug van de leerlingen wat je energie geeft om door te gaan."
"Ik wil ook graag studenten die een minder goede stage-ervaring hebben gehad aanraden om zich niet te laten ontmoedigen. Elke school is anders en er zijn jammer genoeg ook stageplaatsen waar je je niet zo welkom en ondersteund voelt. Ik heb dit zelf ook voorgehad maar het jaar nadien kwam ik dan weer op een zeer warme en open school terecht, wat me opnieuw super veel goesting gaf om les te geven."
"Ik studeer normaal volgende week af, waar ik heel erg naar uitkijk. Hoewel veel van mijn medestudenten meteen aan de slag gaan als leerkracht heb ik besloten om eerst nog een extra bacheloropleiding te volgen, namelijk Toegepaste psychologie: school-en pedagogische psychologie. Zo kan ik ook nog andere interesses verder ontdekken en nog meer ondervinden waar ik later wil terechtkomen"