Wie een marathon wil uitlopen moet ruim op voorhand starten met een trainingsschema want enkel met voldoende discipline en voorbereiding behaal je de meet. Maar hoe komt het dan dat sommige mensen dat ook kunnen zonder enige vorm van training? Zit het hoger onderwijs ook zo in elkaar? Kan je enkel naar de universiteit als je op je twaalfde voor het aso kiest of lukt dat ook zonder voorbereiding?
Wie aan de universiteit wil beginnen, moet aan Ć©Ć©n belangrijk criterium voldoen. Je moet namelijk een diploma secundair onderwijs hebben. Er zijn geen specifieke regels over aso, bso of tso, al wordt in sommige richtingen wel een bepaalde voorkennis verwacht. Met een bso-diploma kan je slagen aan de universiteit, al is het een eerder uitzonderlijk parcours.
Voor sommige richtingen zien we dat studenten met een aso-diploma sneller vooruitgaan, maar in sommige technische opleidingen zijn het net de tso-studenten die beter scoren. Twijfel je of je een bepaalde studie aan zal kunnen? Voor sommige opleidingen is een starttoets verplicht, zo weet je waar je staat ten opzichte van het verwachte instapniveau. Voor een aantal andere opleidingen bestaat er een (niet verplichte) ijkingstoets. Het resultaat daarvan is niet bindend, maar geeft je wel een realistisch beeld. Daarnaast zijn er ook enkele opleidingen waar je sowieso een verplichte toelatingsproef voor moet doen.
Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan zijn er hier en daar manieren om alsnog verder te studeren. Zo kan je aan de universiteit een uitgebreid dossier indienen via de procedure Afwijkende Toelating (pAT).