Vlaanderen verlaten om enkele maanden in ’t zonnetje of het hoge noorden te studeren? Sounds like a plan! Dankzij Erasmus gingen miljoenen studenten de voorbije vijfentwintig jaar al tijdelijk in het buitenland studeren.
Ieder jaar steken duizenden Vlaamse studenten de grens over om voor twee of meer maanden naar een andere universiteit of hogeschool te gaan. Daar komen heel wat vragen bij kijken, die mensen als Tim Berckmans met veel plezier beantwoorden. Voor zijn job aan de Universiteit Antwerpen is Tim dagelijks bezig met zulke internationale uitwisselingen.
“De belangrijkste reden om tijdelijk in het buitenland te studeren zijn de internationale en interculturele competenties. Het is de perfecte voorbereiding op de arbeidsmarkt. Dat is zeker het geval voor wie nadien in België aan de slag wil, want hier is het haast onvermijdelijk dat je op de werkvloer met andere culturen in contact komt”, zegt Tim.
Het bekendste uitwisselingsprogramma is Erasmus, dat al sinds 1987 bestaat. Daarmee kan je studeren in meer dan 30 landen, die bijna allemaal deel zijn van de Europese Unie. Daarnaast kan je onder andere naar Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Wie naar Zwitserland wil, krijgt dan weer steun van de Zwitserse overheid.
Je kan maximaal twaalf maanden per cyclus (bachelor of master) op Erasmus gaan. In theorie zou je het dus meerdere keren kunnen doen, maar in realiteit bepaalt je opleiding wanneer je kan gaan en hoelang. “Sowieso zal je nooit in je eerste jaar mogen vertrekken”, vertelt Tim. “Doorgaans is het in je derde bachelor of in je master. Alle informatie daarover vind je terug op de website van je hogeschool of universiteit.”
Wie op Erasmus wil vertrekken moet dat het jaar voordien doorgeven. Eerst kies je het land waar je naartoe wil gaan. “Afhankelijk van je faculteit moet je een of meerdere keuzes doorgeven. De faculteit beslist vervolgens of je op academisch vlak in aanmerking komt. Als je eerste keuze niet beschikbaar is, mag je naar je tweede keuze.”
Je kan niet zomaar naar elke universiteit gaan: iedere faculteit heeft akkoorden afgesloten met andere universiteiten. Ongetwijfeld heb je al een eerste subjectieve voorkeur voor een bepaald land. Misschien ben je aangetrokken tot de cultuur en natuur of heb je ergens vrienden wonen. Daarnaast zijn er nog heel wat andere manieren om een Erasmus-bestemming te kiezen. Zo zijn er infomomenten, waarbij men samen met jou nagaat wat een goede keuze zou kunnen zijn. Of er zijn initiatieven zoals de Go Global Week, die volledig draaien rond internationale uitwisselingen.
Wanneer je vaak reist zul je weten dat niet ieder land even goedkoop of duur is als België. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan gebruikmaken van het Erasmus-programma, ontvang je doorgaans een beurs. Die is niet voor iedereen gelijk: wat je krijgt hangt af van het land waar je gaat studeren. Sommige universiteiten, zoals de Universiteit Antwerpen, geven daarnaast ook hogere beurzen aan wie het financieel moeilijk heeft.
Zo kan je ter plaatse alvast je huisvesting betalen. Die moet je, net als in Vlaanderen, zelf zoeken. De universiteit waar je naartoe gaat kan je doorgaans wel op weg helpen of heeft soms zelfs een aantal complexen waar je goedkoper kan verblijven.
“In het buitenland volg je gelijkaardige vakken als degene die je hier zou opnemen. Doorgaans zijn ze in het Engels, soms in de taal van het gastland. Dat is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk”, zegt Tim. “De behaalde resultaten tellen dus ook mee voor je diploma, al rekenen we de punten soms om omdat men niet overal op dezelfde manier punten geeft. Maar naast de punten is het ook die internationale ervaring die telt!”