Verder studeren?

Topsport en studeren? Het kan!

5 min
10/12/2024

Elke atleet droomt ervan om op het hoogste podium te staan. Maar wist je dat je die droom ook kan combineren met een studie? En wist je dat onderwijsinstellingen hier zelfs speciale ondersteuning kunnen bieden? Vraag dat maar aan Arno Van Dessel. Hij is student handelsingenieur aan de Universiteit Antwerpen én een vaste waarde binnen de Red Lions, het Belgische nationale hockeyteam. Maar beide passies combineren, hoe werkt dat dan precies? 

Arno Van Dessel

Wanneer is jouw liefde voor hockey gestart?
“De liefde voor hockey is mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders waren lid van een hockeyclub waardoor ik op mijn vier jaar al voor de eerste keer op een hockeyveld stond. Nadien was het vooral een hobby en sinds een paar jaar is dat geëvolueerd naar een topsportstatuut want ik ben nu dagelijks met mijn sport bezig.”

Hoe ziet een hockeyweek eruit voor jou? 
“Dat is vrij druk! Momenteel ben ik op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10u tot 14u of soms tot 17u aan het trainen bij de Red Lions, het nationale team. Op vrijdag en zaterdag ligt de focus dan op mijn clubhockey want naast het nationale team speel ik ook nog bij mijn eigen club.” 

Op beide vlakken excelleren is pittig als zowel de hockey-als studiekalender druk zijn.

Arno Van Dessel

Waarom kies je ervoor om je sport te combineren met een studie?
“Topsport kan je helaas geen heel leven volhouden dus ik wil graag iets om op terug te vallen. Los daarvan werkt het voor mij ook goed om twee focuspunten te hebben want als het eens wat minder gaat bij het sporten dan kan ik energie halen uit studeren en omgekeerd.”

Wat komt bij jou op de eerste plaats? 
“Oei… dat is eerder een evenwichtsoefening. In de aanloop naar een belangrijke wedstrijd gaat er uiteraard meer tijd naar hockey maar vanaf ik ruimte heb, ligt de focus dan weer voor de volle honderd procent op mijn studie.” 

Welke skills heb je nodig om beide zaken goed te kunnen doen?
“Mijn sterkste eigenschap is zonder twijfel plannen. Om alles goed en vooral realistisch te kunnen combineren is het belangrijk dat ik mijn tijd goed besteed. Verder helpt het ook als je jezelf goed kent: waar haal ik energie uit en wat is wel en vooral niet haalbaar? Ondanks mijn drukke agenda probeer ik bijvoorbeeld ook tijd te maken voor mijn vrienden want een avondje op stap kunnen gaan is voor mij echt een must. En ja, ook dat plan ik zelfs in!”

Hoe ondersteunt de universiteit jou specifiek?
“Ik heb een topsportstatuut waardoor ik op veel vlakken extra ondersteuning krijg van de universiteit. Wat ikzelf het meest gebruik is de optie om mijn examenregeling aan te passen. Vaak vallen belangrijke stages of wedstrijden samen met examenmomenten en dan is het wel handig als ik dat examen op een ander moment mag afleggen. Deze zomer was ik bijvoorbeeld volop gefocust op de Olympische Spelen maar dat was in de examenperiode. Op zo’n momenten doet de universiteit er alles aan om mij goed te begeleiden en te helpen waar nodig zodat de combinatie haalbaar blijft. Verder is het ook gemakkelijker om te wisselen van werkcollegegroep zodat ik kan aansluiten bij een groep die betere timings heeft in functie van mijn trainingsschema. En misschien wel het belangrijkste: ik neem jaarlijks iets minder studiepunten op dan de meeste studenten dus mijn traject verloopt wat trager. Er zijn nog heel wat andere vormen van ondersteuning maar die heb ik tot nu zelf nog niet nodig gehad.” 

Afhankelijk van het aantal studiepunten dat je opneemt, kies je er natuurlijk ook wel zelf voor hoe lastig je het jezelf maakt.

Arno Van Dessel

Ervaar je een grote druk om beide goed te doen?
“Op beide vlakken excelleren is pittig als zowel de hockey-als studiekalender druk zijn. Afhankelijk van het aantal studiepunten dat je opneemt, kies je er natuurlijk ook wel zelf voor hoe lastig je het jezelf maakt. Ik neem ongeveer zo’n 45 studiepunten op per jaar, wat best veel is maar voor mij werkt dat! Het is daarom heel belangrijk om jezelf en vooral je limieten te leren kennen want op die manier kom je automatisch in een traject terecht dat perfect bij je past.” 

Wat zijn je toekomstige doelen op sportniveau? 
“Tijdens de Olympische Spelen in Parijs werden we helaas onverwacht uitgeschakeld in de kwartfinales. Dat zorgt er natuurlijk nog meer voor dat ik de volgende keer geschiedenis wil schrijven voor België met een olympische medaille.”

Welke job zie jij jou later doen? 
“Dat is een moeilijke vraag want daar zijn mijn ambities nog iets minder concreet. Een boeiende functie binnen de bedrijfswereld lijkt me alvast een leuk doel. En the ultimate dream: een eigen bedrijf.”