Hoe studeren?

Hoe studeer je voor een examen?

1 min
15/09/2022

De lyrics van je favoriete liedje uit je hoofd leren? Easy! Die grappige TikTok onthouden? Done! Maar studeren voor een examen aan de universiteit of hogeschool? Hoe begin je daar in godsnaam aan?

Wie in het eerste jaar aan het hoger onderwijs zit, zal meteen merken dat niet alleen de lessen anders zijn, maar ook de manier waarop het jaar is ingedeeld. De tijd waarin je wekelijks een toets had om je kennis te testen is voorbij: in een semestersysteem heb je tweemaal per jaar een examenperiode waarin alle leerstof aan bod komt. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je zal studeren zodat je niet op het einde van het jaar van nul moet beginnen. Hoe je best begint te blokken verschilt ook per examen, want voor een meerkeuze-examen moet je bijvoorbeeld op een andere manier studeren dan voor een mondeling examen.

Het begint al in de les

Hoewel de manier waarop je best studeert zeer persoonlijk is, zijn er een aantal zaken die voor iedereen interessant kunnen zijn. Dat herhaling de moeder aller wijsheid is, bijvoorbeeld. Je hoort als student soms wilde verhalen over mensen die hun cursus maandenlang niet openden en alsnog voor hun examen slaagden, maar in realiteit bezit helaas vrijwel niemand die toverkracht. Door gedurende het jaar af en toe wat dingen te herhalen of beetje bij beetje een samenvatting te maken kan je jezelf heel wat stress en slapeloze nachten besparen.

Skip dus zeker geen lessen als je de leerstof goed onder de knie wil hebben, want in de aula neemt de docent je mee door de leerstof en helpt je alles te begrijpen. De docent maakt bovendien duidelijk welke delen van de cursus belangrijker zijn dan andere, of legt bepaalde accenten. In de les krijg je ook te horen hoe het examen eruit zal zien, wat een impact heeft op hoe je de leerstof zal studeren. Hoe meer je oppikt uit de les, hoe vlotter je door de cursus geraakt! Sommige proffen geven zelfs al eens een examenvraag prijs tijdens de les, score!

Zoek in de blokperiode wat voor jou het beste werkt qua locatie en tijdstip. Een pauze tussendoor is een mooie beloning, maar houd het realistisch. Het is beter om een paar kleine pauzes te nemen dan Ć©Ć©n lange, want je urenlang concentreren op de leerstof is niet menselijk. Sowieso is het belangrijk om je nachtrust zo veel mogelijk te respecteren. Studeren is topsport, en je slaap is belangrijk om leerstof te verwerken. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat studenten die gemiddeld zeven uur per nacht slapen een stuk beter scoren op hun examens dan zij die maar zes uur slapen!