Studeren, een sociaal leven onderhouden, genoeg water drinken, sporten, antwoorden op al je WhatsApp berichten, ā¦ het studentenleven kan soms druk en overweldigend zijn. Maar no worries, want studentenpsycholoog Hanne Van Balen heeft 5 handige tips voor jou so you can slay all day.
Stel je een weegschaal voor. Aan de ene kant ligt alles wat voor jou zwaar weegt, moeilijk is, energie vraagt, ā¦ the heavy stuff. Dat is je draaglast. Aan de andere kant zie je juist de dingen die je energie geven en laten stralen: je draagkracht. Om optimaal te kunnen presteren, moeten die twee dingen in balans zijn.
Dat evenwicht is voor iedereen anders en verandert constant, want elke dag krijg je te maken met stress en uitdagingen die je draaglast beĆÆnvloeden. De ene dag is de weegschaal dus iets zwaarder aan de ene kant dan de andere.
The key to success is het evenwicht zo veel mogelijk te bewaren. Je kan je draaglast verminderen door dingen te schrappen die je energie kosten. Om je draagkracht te vergroten, investeer je in dingen die je energie geven, zoals sport, hobby's, quality time met vrienden, enzovoort, of door te rusten en jezelf op te laden. Whatever works best for you!
Voeding is soms een strijd tussen verleidelijke snelle suikers (hello energy drinks!) en wat eigenlijk het beste voor ons is. Maar wist je dat onze voorkeur voor suiker eigenlijk evolutionair bepaald is? In de oertijd, wanneer we onder stress stonden, was het opnemen van suikers a smart move om snel te kunnen reageren. Dat oerinstinct zit nog steeds in ons.
Maar laten we eens naar de lange termijn kijken. Suiker kan ons een tijdelijke energieboost geven, maar uiteindelijk laat het ons energieloos achter. Hetzelfde geldt voor koffie - het geeft je misschien een kick, maar achteraf merk je dat je je meer uitgeput voelt.
Wat we nodig hebben, zijn trage suikers. Denk aan voeding zoals volkoren-en speltproducten, groenten, noten en zaden die geleidelijk energie vrijgeven en je langer verzadigd houden. Ze zijn niet alleen brandstof voor je lichaam, maar ook voor je hoofd. Laat je energie dus niet pieken en crashen, maar blijf gestaag branden door gezonde en gevarieerde voeding. En natuurlijk kan af en toe iets ongezonds eten geen kwaad, sometimes you just canāt resist!
Sleep is for the weak? Fake news! Slaap is superbelangrijk en wordt vaak onderschat. Het is een essentieel onderdeel van ons welzijn en functioneren.
In theorie zou je eigenlijk de 8-8-8 regel moeten volgen: 8 uur slapen, 8 uur studeren of werken, en dan heb je nog 8 uur over voor andere dingen, zoals eten, douchen en ontspannen.
Of course zijn er periodes waarin je wat minder slaap krijgt, maar tijdens die momenten maakt je lichaam gebruik van energiereserves. Je moet natuurlijk wel beseffen dat ook die reserves kunnen leeglopen door een chronisch slaaptekort, en eenmaal dat gebeurt ā¦ things donāt look pretty.
Concentratieproblemen, prikkelbaarheid en emotionele uitbarstingen zijn allemaal gevolgen van langdurig slaaptekort. Bovendien loop je ook een verhoogd risico op ziek worden, omdat je immuunsysteem verzwakt wanneer je niet voldoende slaap krijgt. Daarbovenop krijg je nog eens extra stress door die negatieve gevolgen van slaaptekort, waardoor je minder goed presteert.
Kortom, investeer in slaap! Je verdient het om de beste versie van jezelf te zijn, en dat begint met een goede nachtrust.
In order to be making moves, you gotta start moving!
Laten we het eens hebben over onze fight-or-flight reactie. Wanneer we geconfronteerd worden met veel stress, begint het cortisolniveau - ons stresshormoon - te stijgen. Normaal gesproken activeert dit mechanisme onze energiereserves om te vechten of te vluchten. Maar in situaties zoals studeren, waarin we niet echt hoeven te vechten of te vluchten, blijft die opgebouwde energie gewoon vastzitten.
En hier komt bewegen to the rescue. Door te bewegen, geven we ons lichaam de kans om die opgekropte stresshormonen uit ons lichaam te laten verdwijnen! Amazing, right?!
Dus, maak een wandeling in de natuur, dans op je favoriete muziek, spring op de fiets - wat het ook is, zorg ervoor dat je in beweging blijft. Let's get moving!
Dit zal je misschien verbazen, maar een stressvrij leven bestaat niet. Het is een mythe! Sterker nog, stress op zichzelf is niet per se slecht, want het helpt ons om productief te zijn.
Het is vooral belangrijk om stress tot op zekere hoogte te accepteren en het in je voordeel te gebruiken. Maar wat als stress je echt overweldigt en je niet langer productief maakt? In plaats daarvan verlamt het je of brengt het je in paniek. Op dat moment is het belangrijk om actief te proberen je stress te verminderen. Hoe kun je dat doen?
Je kan bijvoorbeeld bewust leren ademen. Dit is de enige manier waarop je tot op fysiologisch niveau invloed kan krijgen op de vicieuze cirkel van stress. Negatieve gedachten leiden tot stresshormonen, snelle ademhaling en hartslag, gespannen spieren, en dan komen er weer meer negatieve gedachten... Not fun. Tijdens stressmomenten schiet je ademhaling omhoog door de fight-or-flight reactie, maar dankzij de buikademhaling kun je je hartslag dus verlagen!
Wat ook werkt? Je stressgevoel beĆÆnvloeden door je grenzen te stellen, dingen te relativeren, lekker te bewegen, hulp te zoeken bij een psycholoog of stresscoach, of gewoon met iemand te praten. Seriously, de opties zijn eindeloos! Gewoon uitproberen en see what what works for you! Hoe meer stress-copingstrategieĆ«n je in je arsenaal hebt, hoe beter.
Om studenten te helpen herinneren welke technieken voor hen werken, geef ik ze het advies om een handig lijstje te maken. Zo hoef je niet meer na te denken of te graven in je geheugen op een moment dat je totaal overweldigd bent! Schrijf gewoon op: "Als ik me (emotie) voel, probeer dan (stressbeheersingstechniek)." Als iets goed werkt, kun je het consequent blijven gebruiken. Op die manier blijft het in je systeem zitten.
Onthoud dus: stress is een deel van het leven, maar jij hebt de kracht om ermee om te gaan. Experimenteer, leer en ontwikkel je eigen strategie. You got this!